duminică, 4 decembrie 2011

7 simptome ce indica prezenta cancerului ovarian

Cancerul ovarian nu e silentions, e zgomotos", a declarat dr. William Hamilton, coordonatorul studiului. "Problema e ca noi nu stim sa descifram zgomotul. Cancerul ovarian reprezinta 4% dintre toate tipurile cancer la femei, dar are cel rau prognostic", a spus expertul pt Webmd.com.


Studiul si rezultatele sale

Cercetarea cuprins 212 femei cu varste 40, peste 40 ani care fusesera diagnosticate cu cancer ovarian. Acestea au fost comparate cu 1.060 femei sanatoase. Medicii au analizat dosarele medicale ale pacientelor cu un an inainte sa se imbolnaveasca, au facut acelasi lucru, cu persoanele de sex feminin sanatoase. Ei au fost atenti la semnele pe care le-au avut participantele la studiu, in ce perioade.

Astfel, in urma cercetarii, au fost gasite sapte simptome asociate cancerului ovarian:

distensie abdominala;
urinari frecvente;
dureri abdominale;
sangerari post-menopauzale;
pierderea poftei mancare;
sangerari anale;
balonare.

Cercetatorii au calculat ceea ce ei denumesc "valoarea predictiva pozitiva" pt fiecare simptom, adica posibilitatea ca o femeie care prezinta un anumit simptom sa aiba cancer ovarian. semnele au avut valori pozitive predictie scazute - putin 1% - cu exceptia distensiei abdominale, care a avut o valoare 2,5%. "Aceasta valoare inseamna ca o femeie din 40 care prezinta acest simptom are cancer ovarian", a spus coordonatorul studiului.

Cercetand cu atentie, specialistii au descoperit ca trei dintre semnele cancerului ovarian - dureri abdominale, distensie abdominala, urinari frecvente - fusesera raportate cu sase luni inainte diagnostic, s-au asociat in mod semnificativ cu maladie.


Ce e cancerul ovarian?

Cancerul ovarian reprezinta a patra cauza mortalitate prin cancer la femei, facand anual, la nivel mondial, aproximativ 125.000 victime. Cea mare incidenta a bolii e in SUA, Europa Nord, iar cea mica in Africa, Asia. Riscul aparitie creste odata cu varsta, patru din cinci cazuri sunt diagnosticate la persoanele de sex feminin care au peste 50 ani. maladie e diagnostica regula in stadii avansate, aceea rata supravietuire e foarte scazuta, doar 30%.

Cauza care duce la aparitia cancerului ovarian ramane necunoscuta. Exista totusi o serie factori care cresc riscul a dezvolta maladie, precum: varsta, factori genetici, hormonali, obezitatea, infertilitatea, endometrioza, terapiile substitutie hormonala etc.
 
In ceea ce priveste tratamentul, exista doua optiuni principale utilizate pt cancerul ovarian: metoda chirurgicala, chimioterapia. Radioterapia este, asemenea, utilizata ocazional pt anumite cazuri sau atunci cand nu exista nici un raspuns la alte tratamente. Odata ce diagnosticul a fost pus, urmatorul pas e stabilirea tratamentului cel potrivit pt pacienta.

"persoanele de sex feminin folosesc adesea termenul 'balonare' pt 'distensia abdominala'. In realitate, expertii considera ca distensia e marirea progresiva a abdomenului, in timp ce balonarea e o crestere intermitenta urmata o descrestere", spune dr. Hamilton. In prezent, distensia abdominala nu e trecuta pe lista simptomelor pt cancerul ovarian, aceea, ea nu a reprezentat un motiv care sa trimita persoanele de sex feminin urgent la un control specialitate. Potrivit American Cancer Society, balonarea e unul dintre semnele care persista la persoanele de sex feminin care au cancer ovarian. Daca atunci cand merge la doctor, pacienta spune ca are aceasta problema, atunci specialistul o examineaza, cel probabil ii recomanda un test sange sau o ecografie transvaginala - una dintre cele sigure metode care depisteaza cancerul ovarian.

Potrivit acestui nou studiu, cancerul ovarian nu e deloc "silentios", cum era perceput pana in prezent. "Cred ca acest lucru intareste ceea ce, alte studii au aratat, anume ca exista multe simptome ale cancerului ovarian, ca atat pacientele cat, medicii ar trebui sa stie ele pt a putea depista maladie in stadii incipiente", a declarat dr. Andrew Li, ginecolog in cadrul Cedars Sinai Medical Center, Los Angeles.

Este foarte important sa nu ignori aceste simptome sau altele care iti dau gandit, care persista, sa mergi la doctor pt un control rutina. Poate fi o alarma falsa, dar e mult bine sa previi, nu sa tratezi maladie, recomanda specialistii. In cazul in care cancerul e depistat in stadii avansate, rata supravietuire e foarte scazuta. Aceasta creste insa, ajungand chiar la 70%, daca maladie a fost diagnosticata in faza inceput.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu