duminică, 4 decembrie 2011

Cancerul de col uterin

Ce este cancerul de col uterin?

Colul uterin sau cervix-ul este partea inferioara a uterului, cea care face legatura cu vaginul.

Cancerul este determinat de aparitia si inmultirea unor celule anormale la nivelul colului uterin, celule care si-au modificat structura si functiile. Cu cat aceste celule sunt mai diferite decat cele normale, cu atat exista mai mult posibilitatea de dezvoltare in viitor a cancerului de col uterin.


Din cele aproximativ 500.000 de cazuri noi de cancer de col uterin diagnosticate in fiecare an, aproape 30% se inregistreaza la femei cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani.

In majoritatea cazurilor acest lucru dureaza mai multi ani, dar uneori se poate intampla si in decurs de un an. Aceste modificari pot fi detectate prin teste de laborator Babes-Papanicolau inca din stadii initiale. Aceste teste pot stabili daca exista sau nu posibilitatea de aparitie a cancerului.

In Europa, la fiecare 20 min o femeie moare de cancer de col uterin. Romania se situeaza pe primul loc din Europa in ceea ce priveste mortalitatea datorata cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mult decat media tarilor din Uniunea Europeana.

In Romania se inregistreaza anual 3.000 de cazuri noi si un total de 40.000 de femei care au diagnosticul de CANCER DE COL UTERIN. In lume cancerul de col uterin se situeaza pe locul doi ca frecventa, cu aproximativ 500.000 de cazuri noi in fiecare an, ocupand in acelasi timp locul al treilea in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancer la femei, dupa cancerul de san si cel pulmonar .

Afla cum poti sa previi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu